Classic Jazz Concert Club

nog geen bestelling
De muziek

Classic Jazz is het verzamelbegrip voor de vroege jazz uit New Orleans, Chicago, Kansas en New York. Het was de 'popmuziek' van 1920 tot 1940. Voor het eerst te horen op straat en in de kroegen en danszalen van New Orleans in het zuiden van de Verenigde Staten.


In 1917 werd de uitgaanswijk Storyville -de geboortegrond van de jazz- gesloten. Daarbij kwam dat de katoen- en tabaksoogsten slechter werden. Veel zwarte inwoners van de zuidelijke staten trokken naar de industriesteden in het noorden. En natuurlijk volgden de muzikanten.


Louis Armstrong's Hot Five


Het zwaartepunt van de jazz verplaatste zich van New Orleans naar Kansas, St. Louis, Chicago en iets later New York. De muziek ontwikkelde zich en elk van de steden kreeg eigen herkenbare muzikale elementen. Het nieuwe medium radio werkte als aanjager, en zorgde dat jazz zich over het hele land verspreidde.

In theaters, luxe hotels en kleine bars, jazz was overal. Maar boven alles was het dansmuziek. Soms zeer precies gearrangeerd, maar meestal ter plekke geïmproviseerd. Het is deze oorspronkelijke muziek die in al zijn verschijningsvormen bij de Classic Jazz Concert Club te beluisteren is.